Navigation

Charles Schwab: angst door verkeerd uitgelegd schema - Lehman

Op social media wordt gesuggereerd dat Charles Schwab $SCHW als bedrijf mogelijk financiële risico's loopt en een gevaar is voor de financiële markten. Dit aan de hand van een verkeerd uitgelegd financieel schema.
Dit gebeurt op het moment dat het bedrijf een herstructurering heeft aangekondigd.


Indien er geen tegengestelde berichten opduiken kan dit resulteren in een giftige cocktail voor zowel Charles Schwab als de markten.

Wat is er aan de hand

De map (schema) suggereert dat een groot deel van hun eigen vermogen dat vastzit in kortlopende leningen van FHLB (Federal Home Loan Bank) binnenkort moet worden terugbetaald. En daardoor zou een groot probleem ontstaan voor Charles Schwab.


Er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met de situatie van Lehman vóór de financiële crisis van 2008. Sommige mensen beweren dat er zelfs een mogelijk "nieuw Lehman-moment" kan ontstaan vanwege Charles Schwab, wat zowel de financiële stabiliteit van het bedrijf als de markten kan verstoren.

Anderen benadrukken dat dit ongegronde angsten zijn en dat mensen die hierdoor beïnvloed worden mogelijk niet goed geïnformeerd zijn. En dat is waar.

Wat is de waarheid

In werkelijkheid heeft Charles Schwab in het tweede kwartaal $47,7 miljard aan contanten gemeld. De schuld bij FHLB vertegenwoordigt slechts 11% van hun verplichtingen en komt uit op een totaal van $41 miljard.


Zelfs als alle schulden tegelijk zouden moeten worden terugbetaald (wat niet het geval is) en zelfs als ze ervoor zouden kiezen om alles af te lossen (in plaats van te herfinancieren) zouden ze dit gemakkelijk kunnen doen.

Ander bedrijfsmodel dan Lehman

Belangrijk om te begrijpen is dat Charles Schwab een effectenmakelaar is. Dat is een heel ander bedrijfsmodel dan het investerings-bank-model van Lehman.

Risico verkeerde uitgelegde informatie

Het verspreiden verkeerd uitgelegde maps kan tot  ongefundeerde angsten leiden en daardoor juist problemen veroorzaken.


Zo kunnen beleggers in paniek reageren en hun geld weghalen of vragen zich af of ze dat moeten doen. Dat is dus een bank-run of kan leiden tot een bank-run.

Dus als een map zoals nu bij Charles Schwab verkeerd wordt uitgelegd en wordt verspreid kan dit de koers van aandelen schaden en de markten in paniek brengen. Ook nu bestaat dit gevaar.

Het aandeel Charles Schwab

Wat betreft het aandeel Charles Schwab, ook zonder deze verkeerd uitgelegde map zouden we niks doen met het aandeel. De zwakte in de afgelopen periode valt op en er is misschien wel iets aan de hand. Maar wat en hoe ernstig of juist niet is nog niet duidelijk.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.