Navigation

Netflix: ontmoet verkopers op stijging - kosten per klant - visie

Netflix $NFLX toont op basis van meerdere maanden nog steeds een stijgende trend gekeken naar de prijs gebaseerde actie over die meerdere maanden. Echter, de prijsbeweging op de korte termijn wordt steeds onzekerder. Op de kortere termijn lijkt het momentum van het aandeel af te nemen en tijdens rally's blijkt dat er verkopers actief zijn. Doordat we eerder de opwaartse beweging hebben gemist bevinden we ons nog steeds in een neutrale positie. Dat blijft voor nu ook zo.

Aantrekken en behouden klanten dure hobby van Netflix

Naast het prijspatroon van het aandeel rijst de vraag of het aantrekken en behouden van klanten niet een "kostbare hobby" is geworden voor het bedrijf. Uit de cijfers die eind juli werden gepresenteerd blijkt dat de omzetgroei bij Netflix slechts 2,7% bedroeg.

Om deze lage groei te behalen heeft Netflix aanzienlijk geïnvesteerd, namelijk $1,2 miljard aan marketing in de eerste helft van dit jaar. Dit komt neer op $155 per nieuwe abonnee. Bovendien is het belangrijk op te merken dat dit enorme marketingbedrag niet alleen bedoeld was voor nieuwe abonnees, maar ook om bestaande abonnees te behouden.

Dit betekent dat Netflix waarschijnlijk in de toekomst hoge marketinguitgaven zal hebben om klanten te behouden. Immers, de concurrentie neemt allen maar toe. Netflix is gelukkig ook nieuwe initiatieven aan het ontplooien. Zo is de verwachting dat het actief zal worden in games.

Een duur aandeel

Ondanks dat Netflix de laagste groei vertoont onder de grote techbedrijven wordt er nog steeds ongeveer 40 keer de geschatte winst voor 2023 betaald voor het aandeel. Dit is vrij hoog gezien de kosten die het bedrijf moet maken om nieuwe klanten aan te trekken en te behouden.

Het zou mogelijk kunnen zijn dat het aandeel daalt tot onder het huidige trendkanaal rond de $330 zoals we eerder schreven. Dat kan dan wellicht een kans bieden om opnieuw naar de bedrijfssituatie te kijken en naar het aandeel. Eigenlijk zou er dus een aanzienlijke correctie moeten plaatsvinden om het aandeel weer voor ons echt aantrekkelijk te maken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.