Navigation

Aandelen: op weg naar de zwakste maand van het jaar - september effect

September staat bekend als de slechtste maand voor beleggingen vanwege het zogenaamde september effect. Dit fenomeen verwijst naar historisch zwakke prestaties van de aandelenmarkt in september. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het september effect een marktafwijking is en niet verbonden is aan een specifieke gebeurtenis op de markt.

de afgelopen 25 jaar is het gemiddelde maandelijkse rendement voor de S&P 500 $SPX voor september ongeveer 0,4% negatief geweest. Sinds 1950 is de Dow Jones Industrial Average $DJI gemiddeld met 0,8% gedaald tijdens september.

September effect wereldwijd merkbaar

Het september effect is wereldwijd waarneembaar en treft niet alleen de Amerikaanse markten. Sommige analisten verklaren het negatieve markteffect door het seizoensgebonden gedrag van beleggers.

Ook afwijkingen op het september effect

Ondanks dat het september effect een bekend fenomeen is waarbij aandelenmarkten in september doorgaans zwakker zijn, zijn er in de loop der jaren uitzonderingen geweest op dit patroon. Belangrijke observaties zijn onder andere dat grote dalingen in september minder vaak zijn voorgekomen na 1990.

Ook is er is geen aanwijzing voor het september effect wanneer we teruggaan naar de 18e eeuw in de Verenigde Staten of de 17e eeuw in het Verenigd Koninkrijk.

Deze observaties suggereren dat, ondanks de historische neiging van september om zwakker te zijn, er in recente jaren sinds 1990 en over langere historische periodes uitzonderingen op dit patroon zijn geweest.

Het is van belang te realiseren dat marktomstandigheden variëren en dat eerdere resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Daarom is het aan te raden om diverse factoren in overweging te nemen en niet uitsluitend te vertrouwen op historische gegevens bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.