Navigation

S&P 500: correlatie JOLTS-gegevens zoek na de pandemie - visie

Om het optimisme van de JOLTS-gegevens, die een stijging in het aantal job openings lieten zien, in perspectief te plaatsen delen we deze interessante observatie van Michael Cramer.

JOLTS en de S&P 500 $SPX hebben een intrigerende relatie met elkaar. Echter, sinds het einde van de pandemie is de correlatie zoekgeraakt. JOLTS-gegevens worden niet echt beschouwd als de meest betrouwbare graadmeter, vooral niet na de pandemie.

Voorheen kon de JOLT-index redelijk goed naast de S&P 500 worden gelegd. En voor nu geldt dat tenzij de S&P 500 een herstel in JOLTS voorspelt, wat ook mogelijk is, deze macro-indicator momenteel niet erg betrouwbaar is om de aandelenindices of andere macrodata te interpreteren.

Vandaag wordt het ADP banenrapport bekend gemaakt en aanstaande vrijdag de werkgelegenheidscijfers in de VS. Deze data zullen hoogstwaarschijnlijk bevestigen dat de Fed de rente nog één keer zal verhogen, tenzij de cijfers zwak zijn. In dat geval zou het zelfs kunnen betekenen dat de Fed haar werk al heeft gedaan. Ook deze data zijn gebaseerd op het verleden, maar worden desondanks als belangrijk risico gezien door de markten.

Op dit moment wordt er rekening gehouden met een kans van 80% dat er in september geen verdere renteverhoging zal plaatsvinden. Bovendien geldt dat als de Fed toch nog een keer met 25 basispunten de rente verhoogt dit al in de markt is ingeprijsd.

Het grootste gevaar ligt momenteel in de mogelijkheid dat de marktrente verder stijgt, zoals recentelijk zichtbaar was. Dan rijst de vraag wie er uiteindelijk gelijk zal hebben: de marktrentes en bijvoorbeeld de hypotheekrente in de VS, beleggers in aandelen die optimistisch zijn over een rentetop, of de Fed die een afwachtende houding aanneemt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.