Navigation

VS: schuld overheid - SPX - visie

Op dit moment heeft de Verenigde Staten te maken met een enorme nationale schuld van $32,6 biljoen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van $16,7 biljoen slechts tien jaar geleden.

In de negen maanden tot juni meldde de overheid een begrotingstekort van $1,39 biljoen, wat de uitdagende fiscale situatie benadrukt.

Probleem rentebetalingen: in 2027 meer dan uitgaven aan defensie

Een verontrustend feit is dat de overheid nu geconfronteerd wordt met aanzienlijke rentebetalingen op haar schuld, wat neerkomt op een $1,3 miljard per dag.

Een van de meest zorgwekkende aspecten is de snelle stijging van de rentebetalingen. De cijfers voor verschillende kwartalen illustreren de toenemende last. Het bedroeg een verbijsterende $928 miljard in Q1 2023, $852 miljard in Q4 2022, $736 miljard in Q3 2022 en $648 miljard in Q2 2022.

Deze cijfers weerspiegelen de ernst van de situatie en geven aan dat het aanpakken van de nationale schuld en het beheer van de rentebetalingen cruciale uitdagingen zijn geworden voor de financiële stabiliteit van het land.

De situatie zal naar verwachting in de loop der tijd verslechteren, want tegen 2027 zal de overheid naar verwachting meer uitgeven aan rentebetalingen dan aan nationale defensie, wat zorgen oproept over de financiële stabiliteit van het land.

De Fed moet de inflatie wel terugbrengen: bezwijken rentebetalingen

De zorgwekkende rentebetalingen op de schuld van Amerika hebben we eerder genoemd als één van de redenen dat de Fed niet  geneigd zal zijn om de rente al snel weer te verlagen. Immers, als de rente niet lager wordt, is de kans inderdaad groot dat het machtigste land van de wereld binnen een aantal decennia zal bezwijken aan rentebetalingen.

Gezien deze situatie zal de Fed de rente niet verlagen voordat 'bewijsbaar' de inflatie terugkeert naar 2%. Dat betekent niet dat de Fed de rente nu nog extreem gaat verhogen. Voorlopig wordt er nog één renteverhoging van 25 basispunten voorzien. Wel betekent het dat we inderdaad pas in de tweede helft van 2024 weer een renteverlaging zullen zien. Althans, dat is al langer onze mening.

Tweeledig uitleg vatbaar voor markten‌‌De zorgwekkende situatie van de Amerikaanse overheid kan als excuus worden gebruikt om financiële markten onder druk te zetten. Echter, het verleden laat zien dat dit altijd tijdelijk was.

Lees maar eens krantenartikelen over dit onderwerp van de afgelopen 100 jaar. Dan zie je, vaak in chocoladeletters, dat het einde van de VS nabij is en ook voor Amerikaanse aandelen. Het verleden biedt geen garanties, maar ook nu hoeft het niet perse langdurig negatief en permanent te zijn.

Er kunnen schokken plaatsvinden. De kans wordt groter dat belastingtarieven worden verhoogd voor bedrijven. Maar of dat echt gebeurt, is een tweede.

Het geleende geld komt uit bij het bedrijfsleven en de aandeelhouder

Tegenover de abominabele financiële status van de Amerikaanse overheid staat een bedrijfsleven dat vooral bij de grote spelers in het geld zwemt. Niet voor niets worden er constant aandelen teruggekocht. Niet voor niets zoeken bedrijven als Apple en bijvoorbeeld Alphabet constant naar methoden voor belastingontwijking.

En niet voor niets worden er momenteel enorme subsidies uitgedeeld door de Biden-administratie aan de push naar groene energie en bijvoorbeeld om de chipsector te versterken. Dit is eigenlijk het omleiden van geld geleend door de Amerikaanse overheid naar het zakenleven en uiteindelijk de aandeelhouders.

Terugval geen bearmarkt: correctie

Hoewel we zeker voorzichtiger zijn en recentelijk indiceerde om in sterk gestegen aandelen niet bij te kopen is er nog geen sprake van een neerwaartse trend. De markt heeft echter wel ruimte om bij verdere calamiteiten, die naar onze mening vooral geopolitiek gedreven worden of een excuus zijn, zichzelf te corrigeren.

Als we kijken naar dynamic trend following, zal de S&P 500 ($SPX) [de belangrijkste index voor het westen] zelfs bij een daling tot ongeveer 4.200 niet uit haar stijgende trend geraken. Zelfs tijdelijke dips daaronder zouden nog geen ommekeer in de huidige opbouw naar een bullmarkt betekenen.

Want de trend is nog steeds omhoog voor de S&P 500 en een echte bullmarkt is nog niet begonnen. Daarvoor moet de stijging breder gedragen worden. En juist een correctie kan wel eens dienen als katalysator om zo'n echte bullmarkt te starten. De markt komt weer in evenwicht en beleggers realiseren zich opnieuw dat er in een bos meer bomen zijn die kunnen groeien.

Nu voorzichtig: politiek wild card - na dip kans bullmarkt

Al met al mogen we nu dus voorzichtig zijn, nog niet bijkopen (behalve in uitzonderingen) en doormiddel van winststops onze winsten veiligstellen.

Tot slot moeten we niet vergeten dat tegen het einde van het eerste halfjaar de markt misschien te optimistisch werd. Dit wordt nu "aangepast" en zodra de rust terugkeert, zou het mogelijk kunnen zijn dat er een recordrally plaatsvindt.

De wild card is geopolitiek, maar als er geen al te grote calamiteiten plaatsvinden, hebben wij het idee dat aandelen qua onderliggende trend aan een meerjarige bullmarkt gaan beginnen zodra de huidige correctie zijn werk heeft gedaan. Hoe diep deze daling wordt zal moeten blijken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.