Navigation

Apple: met de hakken over de sloot - tempert omzetverwachting

Apple: met de hakken over de sloot - tempert omzetverwachting

Op donderdag heeft Apple zijn verkoop en winstcijfers gepresenteerd die de verwachtingen van Wall Street nipt overtroffen, ondanks een daling in de verkoop van iPhones.

Tijdens de conference heeft Apple de omzetverwachting voor het aankomende kwartaal getemperd. Deze kan aan de onderkant van de range van de prognoses van analisten liggen.

Visie op het aandeel Apple na de cijfers

Wij zitten vanaf lagere niveaus op een stijging en zouden niet bijkopen, maar wel blijven zitten met een stop in de winst. We zouden zelfs de stijgings-positie iets reduceren om dan later eventueel weer te herbouwen als zich weer een nieuw opwaarts momentum gaat manifesteren.

Hoeveel en of het aandeel nog verder zal terugvallen is niet te zeggen, het is immers het "magische" Apple. Maar het zou wenselijk zijn als er wel een periode van minimaal een consolidatie eerst zal plaatsvinden.

Hoewel het sterke eco-systeem van het bedrijf de groei in de toekomst weer kan laten versnellen zit het bedrijf nu in een soort tussenfase.

Daar komt bij dat de toelichting over AI wel aangeeft dat dit ingebakken gaat worden in het Apple eco-systeem, maar een van echte spectaculaire doorbraak is vooralsnog geen sprake.

Breakdown per segment


Als de breakdown per segment wordt bekeken, wordt het wel duidelijk waarom de markt, naast de tempering van de omzet, enigszins teleurgesteld is in de cijfers.

De omzet van de iPhone in het derde kwartaal was $39,67 miljard, wat lager is dan de verwachte $39,8 miljard.

In het derde kwartaal heeft Apple een omzet behaald van $5,79 miljard voor de iPad, wat lager is dan de verwachte $6,33 miljard.

De totale omzet voor Products in het derde kwartaal bedroeg $60,58 miljard, iets lager dan de geschatte $60,67 miljard.

De omzet voor Wearables en accessoires in het derde kwartaal was $8,28 miljard, lager dan de geschatte $8,38 miljard.

De omzet voor de Mac bedroeg $6,84 miljard, wat hoger is dan de verwachte $6,37 miljard.

Ook de omzet voor Services was $21,21 miljard in het derde kwartaal, hoger dan de verwachte $20.77 miljard.

Meer informatie en toelichting op de cijfers


Voor het fiscale derde kwartaal dat eindigde op 1 juli, daalden de verkopen met 1,4 procent tot $81,8 miljard en steeg de winst per aandeel met 5 procent tot $1,26.

Hoewel de verkoop van iPhones iets onder de verwachtingen van analisten lag werd dit gecompenseerd door sterke verkoop in het servicesegment, waaronder Apple TV+ en door verkoop in China die met 8 procent groeide ten opzichte van vorig jaar.


Het onderzoeks- en ontwikkelingsbudget van Apple steeg ook naar $22,61 miljard voor het fiscale jaar tot nu toe, wat $3,12 miljard meer is dan op dit punt vorig jaar. CEO Tim Cook vertelde Reuters in een interview dat de verhoogde R&D-uitgaven deels komen door onderzoek naar generatieve kunstmatige intelligentie.


Apple bevindt zich in een iPhone strijdt om marktaandeel tegen Android in een volwassen markt, terwijl het volgende grote product - de Vision Pro mixed-reality headset die in juni is aangekondigd - nog niet in handen is van consumenten.


Hoewel grote techconcurrenten zoals Microsoft en Alphabet's Google miljarden uitgeven aan AI-technologieën, zei Cook dat AI bij Apple zal verschijnen als nieuwe functies in Apple-producten. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid van de iPhone om voicemailberichten in realtime te transcriberen, die vanaf dit najaar beschikbaar zal zijn.


Over het algemeen daalden de smartphoneverkopen in China met 8 procent in het tweede kwartaal van het kalenderjaar, wat het laagste niveau is sinds 2014.
In contrast hiermee vertelde Cook aan Reuters dat de iPhone-verkopen van Apple in China met "dubbele cijfers" zijn gestegen en dat de verkoop in andere segmenten in China ook hoog was.

Dit heeft Apple geholpen om de verkopen in de regio Groot-China te verhogen tot $15,76 miljard, ten opzichte van $14,60 miljard in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. "Dit is voornamelijk te danken aan een recordaantal overstappers naar de iPhone, evenals een sterke upgrade-activiteit," zei Cook. "We hebben ook kwartaalrecords behaald in China voor wearables, thuisspullen en accessoires, en diensten".


De verkoop van iPhones bedroeg $39,67 miljard, wat iets lager was dan de verwachtingen van analisten. Cook zei dat het aantal geïnstalleerde iPhones een nieuw hoogtepunt heeft bereikt, maar gaf geen exacte cijfers.

Het servicesegment van Apple, inclusief Apple TV+ dat een deal heeft aangekondigd om Major League Soccer uit te zenden, had een omzet van $21,21, hoger dan verwacht. Cook zei dat Apple nu 1 miljard abonnees op zijn platform heeft, waaronder zowel Apple-services als apps van derden, een stijging van 25 miljoen ten opzichte van het vorige kwartaal.


Het draagbare apparaatbedrijf van Apple, dat de Apple Watch en AirPods omvat, had een omzet van $8,28 miljard, wat iets lager was dan de verwachtingen.

De verkoop van Macs en iPads was ook sterk en overtrof de verwachtingen van analisten. Bijna de helft van de Mac-kopers in het kwartaal was nieuw voor het product.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.