Navigation

Uber: lager na rally - daling op verkeerde gronden

Uber: lager na rally - daling op verkeerde gronden

Nadat de koers van Uber $UBER aanvankelijk steeg op de sterke cijfers is het daarna weggedipt en staat bijna 6% lager. Uber maakt voor het eerst winst en de CEO voorziet ook in de toekomst een positief resultaat.

Reden voor de dip: herwaardering aandeleninvesteringen

De reden voor de dip van $UBER is waarschijnlijk dat in het tweede kwartaal van 2023 de (netto)-winst inclusief een nettovoordeel van $386 miljoen (voor belastingen) uit de herwaardering van Uber's aandeleninvesteringen is. Deze worden per kwartaal herzien. Dat kan dus ook weer naar een verlies omslaan en het resultaat beïnvloeden.

Markt vergeet naar Khosrowshahi te luisteren: elk kwartaal winst

De markt vergeet echter dat de CEO van Uber, Dara Khosrowshahi, ook heeft aangegeven dat vanaf nu elk jaar het bedrijf winstgevend wordt. Deze winstgevendheid staat dus los van de boekhoudkundige principes van het waarderen van belangen die het resultaat beïnvloeden.

Hij wijst (waarschijnlijk) op het resultaat uit operaties. Met andere woorden: in de komende kwartalen zal het bedrijf ook zonder een buitengewone bate volgens Khosrowshahi winstgevend zijn.

Outlook is eigenlijk nog beter dan verwacht

De outlook is eigenlijk nog positiever dan verwacht. Het betekent dat er niet alleen onder de streep iets overblijft, het maakt de kans dat het bedrijf ook overgaat tot het inkopen van aandelen in de toekomst groter. Dat is goed voor de aandeelhouders.

En de concurrentie ligt "een lichtjaar" achter. Uber is op weg naar een soort monopolie. UberEats heeft wel meer concurrentie, maar dan komt de enorme sterke financiële positie om de hoek kijken om ook daar te slagen.

Streven naar opname in S&P 500

Waarschijnlijk zal Uber ook streven naar 4 kwartalen GAAP-winst (plus extra voorwaarden) om dan in de S&P 500 te worden opgenomen. Ook dat kan een extra motivatie zijn voor het bedrijf om nog harder te pushen om winstgevend te blijven. Een opname in de S&P 500 kan extra vraag uitlokken van index-beleggers.

Conclusie: we blijven op een koop zitten in Uber

We komen dan ook tot de conclusie dat we op een koop blijven. We kopen nu nog niet bij. We zitten vanaf veel lagere niveaus al long. Maar mocht de koers nog een stuk verder dalen dan is de kans groot dat we de positie wel verder vergroten.

Uber Announces Results for Second Quarter 2023
Gross Bookings grew 16% year-over-year and 18% year-over-year on a constant currency basis Net income of $394 million; Income from operations of $326 million; Adjusted EBITDA margin at all-time high Operating cash flow of $1.2 billion; Record quarterly free cash flow of $1.1 billion Uber Technologie…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.