Navigation

Johnson & Johnson: -4% na uitspraak talkpoeder affaire - visie

Johnson & Johnson $JNJ is gedaald met 4% nadat een poging om talloze rechtszaken met betrekking tot babypoeder en talkproducten via het faillissement van een dochteronderneming op te lossen werd afgewezen door de Amerikaanse rechter. De uitspraak van de rechter heeft een voorgestelde schikking van $8,9 miljard, bedoeld om nieuwe rechtszaken te voorkomen, een halt toegeroepen.

LTL Management, de dochteronderneming van Johnson & Johnson, vroeg opnieuw faillissement aan om de meeste claims van kankerpatiënten en toekomstige rechtszaken te beëindigen. De rechter oordeelde echter dat het faillissement moest worden afgewezen omdat de rechtszaken de financiële stabiliteit van LTL niet onmiddellijk bedreigen.

Johnson & Johnson is van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak en is van mening dat het faillissementsrecht niet vereist dat een bedrijf in ernstige financiële problemen moet verkeren om een herstructurering te zoeken met de steun van de meerderheid van de eisers.

Volgens Johnson & Johnson zal het bedrijf blijven samenwerken met advocaten die ongeveer 60.000 eisers vertegenwoordigen om tot een oplossing te komen voor de talkpoeder claims.

Visie op de ontwikkelingen en het aandeel

De onzekerheid kan in eerste instantie een zorg zijn voor beleggers. Echter, Johnson & Johnson heeft momenteel de steun van 68% van de eisers terwijl 32% zich verzetten. Dit maakt de kans aanzienlijk dat ook buiten het faillissements-proces om een schikking kan worden bereikt.

Dit betekent dat de situatie minder ernstig is dan de koersdaling doet vermoeden. Onze positieve visie op het aandeel die gericht is op de lange termijn wordt door de dip van dan ook niet beïnvloed. De potentiële aansprakelijkheden zullen beheersbaar zijn en buiten het lopende proces rond de talkpoeder affaire zijn de vooruitzichten voor Johnson & Johnson gewoonweg goed.

Op de korte termijn zou de koers verder kunnen dalen, maar over een langer time-frame blijft dit één van de beste fondsen die wij ook beoordelen als een aandeel voor een pensioenportefeuille.

We blijven zodoende, ondanks dat er wel weerstand ligt op de korte termijn in het aandeel, positief gestemd over een verdere stijging. In het ergste geval zien we de koers terugvallen tot $145 voordat de uptrend in gevaar komt die al intact is sinds 2012.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.