Navigation

Europa: hogere start - daarna zal rente weer op de voorgrond komen - trends

In lijn met voornamelijk positieve signalen op Wall Street vertonen ook Aziatische aandelenmarkten op donderdag een opwaartse trend. Deze beweging lijkt zich mogelijk ook door te zetten op de Europese markten. Hoewel de rentetarieven licht zijn gedaald, is het nog niet helemaal duidelijk of de piek in de marktrente al is bereikt.

Woensdag werd positief gereageerd op de vertraging van de banengroei, zoals te zien was in de ADP-cijfers, en morgen worden de werkgelegenheidscijfers in de VS verwacht. Als deze gegevens ook wijzen op een langzamere groei zou dit wellicht kunnen leiden tot een tijdelijke daling van de rentetarieven en mogelijk een stijging van de aandelenmarkten.

Echter, een tragere economische groei betekent ook minder inkomsten voor de Amerikaanse overheid, wat mogelijk de druk op nieuwe obligatie-uitgiftes juist vergroot. Dit is waar het knelpunt ligt: zolang de markten niet volledig de nieuwe hoeveel uitgiftes door overheden hebben verwerkt bestaat de kans dat, ondanks een vertraging in de inflatie, de rente relatief hoog blijft.

Op een gegeven moment zal dit in de aandelenkoersen zijn verdisconteerd en gaat de handel weer naar boven. Nu is het nog niet duidelijk of dat al het geval is.

Daarom is het herstel op Wall Street op woensdag, de verbeterde situatie in Azië (hoewel sommige markten gesloten zijn vanwege de Golden Week) en mogelijk een herstel vandaag in Europa misschien nog niet het dieptepunt.

Het blijft dus onzeker of de rentetarieven werkelijk rekening hebben gehouden met de overvloed aan nieuwe obligatie-uitgiftes, zowel binnen als buiten de Verenigde Staten.

In ieder geval leidde zwakker dan verwachte banencijfers uit de Verenigde Staten op woensdag tot een daling van de obligatierendementen vanaf hun 16-jarige hoogtepunten. Nu is weer afwachten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.