Navigation

Herhaling: Podcast & artikel: S&P 500 flirt met 5000 - panic buying of verdere uptrend

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Na een succesvolle veiling van $42 miljard aan Amerikaans schatkistpapier, die beter verliep dan verwacht, is de S&P 500-index verder gestegen. De index staat nu rond het niveau van 5000. Wat kunnen we nu verwachten

Diverse koersdoelen voor eind 2024 van belangrijke Amerikaanse brokers liggen rond de 5.000 tot 5.200, sommige uiteraard ook hoger, maar laten we dit even als gemiddelde nemen. Het hoeft niks te zeggen, maar we vinden het wel opvallend dat de S&P 500 index deze grens nu al heeft bereikt. Het is ook opvallend dat deze stijging plaatsvindt, gezien februari over het algemeen een minder goede maand is. De markt blijft naar boven kijken, maar de maand is nog niet voorbij.

Dat doet blijven denken aan de jaren 90 waar we het al vaker over hebben gehad, toen strategen ook constant te lage koersdoelen hadden die ze naar boven moesten bijstellen. Nu moet dat natuurlijk nog blijken, want er kan van alles nog gaan gebeuren dit jaar. We kunnen verder naar boven, of er kan een calamiteit komen die de boel laat terugvallen.

Het doet ook denken aan de roaring jaren 20 van de vorige eeuw, want ook toen zagen we dat de koersen constant bleven stijgen. En om daar even bij stil te staan, de correlatie met de jaren 90 en de correlatie met de jaren 20 van de vorige eeuw proberen we hieronder uit te leggen.

audio-thumbnail
De S&P 500 flirt met de 5000 - panic buying of begin verdere uptrend
0:00
/637.016625

Wat we eigenlijk zien is dat momenteel vooral een kleine groep aandelen stijgt en het zijn vooral instituten die hiertussen zitten. De grote, echte grote groep beleggers die zit nog maar beperkt in de markt, of die zit nog steeds in aandelen, die mogelijkerwijs niet participeren in de rally.

Dat betekent dat aan de ene kant er nu natuurlijk wordt gezegd dat de krantenkoppen het over de koersen en records hebben en dat dat vaak het bezit van de zaak betekent en het einde van het vermaak. Maar of dat zo is, daar twijfelen we aan, want wij denken dat dit pas het begin kan zijn van een verdere stijging.

Immers, de indices hebben er ongeveer 2 jaar over gedaan en hebben in die tijd een oorlog in Oekraïne en een steile stijging van inflatie voor de kiezen gehad. Geopolitiek en oorlog blijft ook nu een dreiging. Maar als dat beperkt blijft, dan zal inflatie verder afnemen en ontstaat zelfs een Goldilocks situatie.

Aangezien er nog veel beleggers, ook particulieren, zich onzeker voelen door zoveel onrust in de wereld, is er dus nog geen sprake van een markt waar echt iedereen heeft gekocht. Natuurlijk zijn er nu wel soortgelijke momenten geweest de afgelopen tijd, maar bijvoorbeeld niet op de schaal zoals begin 2000, of tijdens de top van de jaren 20 van de vorige eeuw, toen bijna alles werd uitgeleend om maar aandelen te kunnen kopen en dan liefst met een enorme marge (op krediet).

Pas als iedereen is overgestapt naar een optimistische houding zul je zien dat de top is bereikt. Dat lijkt nu nog niet het geval te zijn. En dat zou inhouden, onvoorziene omstandigheden daar gelaten, dat eerst nu de hele kudde moet gaan draaien. Nogmaals, dat is gewoonweg nog niet het geval.

Wel kunnen er binnen het opgaande trendkanaal tussentijdse correcties plaatsvinden en die kunnen best heftig zijn, maar dat is geen ommekeer van de trend.

Pas als de hele kudde is gedraaid kun je stellen dat er echt een top is bereikt en dat de markt gevoeliger wordt voor het inzetten van een bear market en de gegevens wijzen daar nog niet op.

We willen met klem benadrukken dat we er ook totaal naast kunnen zitten. Maar de kans van een dalende rente, in combinatie met een opvallend vrije hoge cash flow bij bedrijven, nieuwe uitvindingen en tegelijkertijd ongeveer 70% van de grote belangrijke aandelen in grote belangrijke indices die eigenlijk niet echt aanzienlijk zijn gestegen en ook niet echt duur zijn (bij een Goldilocks scenario), blijven vooruitzichten voor de onderliggende trend goed.

Pas als iedereen is gedraaid naar bullish, zul je zien dat de top is bereikt. Als de "gekte" is losgebarsten. Dat moment lijkt nu nog niet bereikt te zijn. Dat zou dan dus inhouden, onvoorziene omstandigheden daar gelaten, dat er nog meer winst geboekt gaat worden en deze beleggers zich verbazen en bijna "beklagen" over nieuwe records. Deze groep zal "grumpie" worden en pas als ook deze groep "gefrustreerd" capituleert en de handdoek in de ring gooit zal de bear market zich inzetten.

Op prijs gedreven actie bevindt de S&P 500-index zich nu aan de bovenkant van haar trendkanaal. Hoewel een terugval naar 4800 mogelijk is om te zien of de vorige weerstand, die ook eind 2022 zichtbaar was, nu een steun is geworden, blijft de kans op verdere stijgingen aanwezig.

Zelfs een verdere stijging buiten het trendkanaal zou mogelijk zijn zonder echte calamiteiten, zoals een escalatie in commercieel Amerikaans vastgoed. Ondanks de hoogtevrees (die ook wij een beetje hebben, maar niet naar handelen want we zitten up) blijft het zelfs mogelijk dat er op korte termijn eerst een 'blow out top' wordt neergezet, waardoor de S&P 500-index het huidige trendkanaal verlaat. Later kan er dan een "aanpassing plaatsvinden waardoor de index weer terugkeert tijdens een correctiefase naar het huidige opwaartse trendkanaal. Al in all is de trend opwaarts.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.