Navigation

Inflatie: verstoringen Rode Zee - wildcard voor centrale banken - visie

Aanhoudende verstoringen in de Rode Zee, voornamelijk als gevolg van Houthi-aanvallen op schepen in de regio, hebben aanzienlijke gevolgen voor wereldwijde toeleveringsketens en dragen bij aan een stijging van vrachtkosten.

Beperkte handels-actie voor centrale banken

De huidige renteverwachtingen van de markt houden nog geen rekening met een hik-up in inflatie door haperingen die kunnen ontstaan door problemen in de toeleveringsketen en dientengevolge hogere prijzen.

Er moet ook gezegd worden dat centrale banken hier geen grote directe invloed op kunnen uitoefenen. Stel dat inflatie wel toeneemt, dan kunnen ze wel de vraag naar producten afremmen (vertragen economie) door de rente langer hoog te houden zodat vraaguitval een verkoelend effect heeft op inflatie. Of dat ook werkelijk de beslissing zal zijn van centrale banken is een tweede.

Om het ander te zeggen. Hoewel centrale banken op dit moment mogelijk niet aanzienlijk worden beïnvloed in hun monetair beleid, bestaat er een dreiging van extra inflatie als de situatie ongecontroleerd blijft voortduren.

Wel blijven we bij de gedachte dat financiële markten mogelijk te optimistisch denken over de hoeveelheid renteverlagingen in 2024. Dit blijft een punt voor financiële markten en kan eventueel bij een realistischer beeld ook tot zwakkere dagen leiden zonder dat de onderliggende trends essentieel veranderen.

Deze onderliggende trend blijft aanhoudend opwaarts doordat de grote bedrijven binnen technologie steeds meer worden gezien als veilige haven en zo een steun blijven voor indices. Uiteraard vinden er dan ook correcties plaats.

Tesla en Volvo hebben aangegeven last te hebben van verstoringen, waarbij Tesla zijn fabriek in Berlijn enkele weken sluit. Supermarkten overwegen ook prijsverhogingen door te voeren vanwege hogere kosten voor het vervoer van producten overzee. Rederijen hebben de tarieven aanzienlijk verhoogd. We rekenen op meer van dit soort berichten.

De aanvallen hebben veel vrachtschepen gedwongen om alternatieve routes te nemen, wat de logistiek wereldwijd compliceert. De belofte van de Houthi's om een grote reactie te geven op luchtaanvallen geeft onzekerheid en het potentieel voor escalatie aan de crisis.

Iran Wins With US Airstrikes on Houthis in Yemen
The response to attacks in the Red Sea was inevitable, but it’s still unlikely to achieve US goals.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.