Navigation

Uitleg: CPU - GPU - TPU - nieuwe manieren om computers te gebruiken

Eerst was er de CPU, toen de GPU en nu de TPU. Terwijl de technologiesector groeit en nieuwe manieren vindt om computers te gebruiken neemt de behoefte aan snellere hardware toe. Wat CPU, GPU en TPU van elkaar onderscheiden proberen we in dit artikel uit te leggen.

We zien dit als belangrijk om ook te begrijpen waarom technologie-aandelen vaak tot de beste aandelen behoren. Maar tegelijkertijd geldt ook dat de innovaties in zo hoog tempo plaatsvinden dat er aandelen (bedrijven) gaan afvallen en dat er aandelen zijn die nog jaren aan de top zullen staan doordat ze steeds verder innoveren.

Vergelijking van CPU, GPU en TPU

De evolutie van computerhardware begon met de CPU, gevolgd door de GPU en nu hebben we de TPU. In een snelgroeiende technologiesector waarin steeds nieuwe manieren worden ontdekt om computers te benutten groeit de vraag naar snellere hardware.

CPU vs GPU vs TPU

Het fundamentele verschil tussen CPU, GPU en TPU ligt in hun respectieve taken. De CPU behandelt alle logica, berekeningen en in-/uitvoer van de computer als een algemene processor.

De GPU daarentegen is een extra processor die is ontworpen om de grafische interface te verbeteren en zware taken uit te voeren.

TPU's zijn krachtige, op maat gemaakte processors die specifiek zijn ontworpen om projecten in specifieke frameworks, zoals TensorFlow, te versnellen.

Wat is de CPU

De Central Processing Unit (CPU) wordt beschouwd als het brein van de computer. Het is de primaire hardware die instructies voor computerprogramma's uitvoert. De CPU regelt alle basisrekenkunde, logica en besturingsfuncties, evenals de in-/uitvoer van het programma.

Het beheert het besturingssysteem, ontvangt constant invoer en geeft output aan de gebruiker. CPU's kunnen single-core, dual-core, quad-core, of zelfs octa-core processors bevatten, afhankelijk van de complexiteit van de taken.

Wat is de GPU

In tegenstelling tot de CPU, die verantwoordelijk is voor het logische denkgedeelte van de computer, verbetert de Graphical Processing Unit (GPU) de grafische prestaties. De GPU is geïntegreerd in elke CPU, maar sommige taken vereisen geavanceerde visualisatie die een aparte GPU biedt.

Taken zoals computergesteund ontwerp, machine learning, videogames, livestreams, videobewerking en datawetenschap profiteren van een specifieke GPU. GPU-servers bieden ook een optie voor uitgebreide grafische taken zonder fysieke GPU-procurement.

Wat is de TPU

De Tensor Processing Unit (TPU) is een op maat gemaakte geïntegreerde schakeling die is ontwikkeld om AI-berekeningen en algoritmen te versnellen, specifiek voor TensorFlow-software.

Google introduceerde de TPU in 2015 en maakte het in 2018 openbaar. TPU's zijn afgestemd op een specifieke app-omgeving, namelijk TensorFlow, een open-source machine learning-platform.

Cloud TPU stelt onderzoekers en ontwikkelaars in staat om machine learning-projecten met hoge prestaties en flexibiliteit uit te voeren, waardoor modellen die voorheen weken duurden om op andere hardware te trainen, nu in enkele uren of zelfs veel sneller kunnen worden voltooid. Dit jaar zijn daar weer nieuwe mogelijkheden binnen de infrastructuur bijgekomen en de ontwikkeling gaat sneller dan ooit.

EigenschapCPUGPUTPU
Aantal kernenVerschillende kernenDuizenden kernenMatrixgebaseerde werkbelasting
Lage latentieHoge gegevensdoorvoerHoge latentie
Seriële verwerkingMassaal parallel rekenenHoge gegevensdoorvoer
Beperkte gelijktijdige bewerkingenBeperkte multitaskingGeschikt voor grote batchgroottes
Groot geheugencapaciteitLaag geheugenComplexiteit van neurale netwerkmodellen

Wat is is beter: TPU of GPU
GPUs en TPUs hebben beide hun eigen voor-en nadelen. Een enkele GPU kan duizenden taken tegelijk verwerken, maar GPUs zijn over het algemeen minder efficiënt in de manier waarop ze met neurale netwerken werken dan een TPU. TPUs zijn meer gespecialiseerd in machine learning-berekeningen en vereisen meer verkeer om in het begin te leren, maar daarna zijn ze effectiever met minder energieverbruik.

Is TPU sneller dan CPU en noeveel sneller is TPU dan GPU
TPUs zijn 3x sneller dan CPU's en 3x langzamer dan GPU's voor het uitvoeren van een klein aantal voorspellingen. TPU is 15 tot 30 keer sneller dan de huidige GPU's.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.