Navigation

Geldhoeveelheid: wereldwijd juist toegenomen - ondanks krimp in VS

De wereldwijde geldhoeveelheid is in plaats van afgenomen juist toegenomen. Dit is opvallend gezien de inkrimping in de VS. De Amerikaanse geldhoeveelheid maakt sinds 2008 de grootste krimp mee.

Een krimpende geldhoeveelheid in de VS is veelal minder goed voor aandelen, maar in 2023 zijn deze wetten juist getart. Mede doordat de de wereldwijde geldgroei juist toegenomen.

De geldhoeveelheid is het totale bedrag aan geld in omloop. De twee meest voorkomende manieren om de geldhoeveelheid te meten, worden M1 en M2 genoemd.

M1 is het totale bedrag aan geld dat door het publiek wordt aangehouden in contanten, munten en reischeques, evenals in banken, reguliere spaarrekeningen en credit unions.

M2 is M1 plus het geld dat wordt aangehouden in kortlopende termijndeposito's zoals certificaten van deposito (CD's) en in geldmarktfondsen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.