Navigation

Wereldhave: cijfers tonen hoger resultaat - direct resultaat - is het al tijd om te kopen

Wereldhave: cijfers tonen hoger resultaat - direct resultaat - is het al tijd om te kopen

Wereldhave $WHA heeft in de eerste helft van 2024 een aanzienlijk hoger resultaat behaald, mede dankzij hogere huurinkomsten en een positieve herwaardering van het vastgoed.

Visie op de cijfers

De stijging van de bruto en netto huurinkomsten toont aan dat het vastgoedfonds in staat is om zijn huurdersbestand te laten groeien en hogere huurprijzen te realiseren. De significante toename in het indirect resultaat, voornamelijk door de herwaardering van het vastgoed, heeft een grote bijdrage geleverd aan het totale resultaat. Het direct resultaat is echter slechts beperkt toegenomen.

Hoewel Wereldhave goede resultaten heeft geboekt, is het belangrijk op te merken dat een deel van het direct resultaat werd beïnvloed door faillissementen, herfinancieringskosten en eenmalige negatieve servicekostenafrekeningen. Dit kan wijzen op enkele onderliggende uitdagingen die de operationele prestaties in de toekomst kunnen beïnvloeden.

Daarnaast is de schuldgraad licht gestegen, wat een punt van aandacht is. Een hogere schuldgraad kan de financiële flexibiliteit van het fonds beperken, vooral in een omgeving van stijgende rentes (iets dat nu niet het geval is). Echter, de schuldgraad blijft binnen acceptabele grenzen.

Wat betreft de bezettingsgraad is er een kleine daling te zien, wat mogelijk een gevolg is van de genoemde faillissementen. Dit is een punt van zorg dat in de gaten gehouden moet worden.

Nu nog geen actie met het aandeel

Gezien de positieve resultaten, vooral gedreven door de herwaardering van vastgoed, lijkt het aandeel op het eerste gezicht aantrekkelijk. Als de rente daadwerkelijk verder daalt, kan dit positieve vooruitzichten bieden. Een lagere rente kan de financieringskosten verder verlagen en de waarde van vastgoed verder opdrijven, wat mogelijk leidt tot een gunstige herwaardering in de toekomst.

In de huidige situatie blijven wij echter wachten en gaan nu nog geen actie ondernemen met het aandeel totdat er meer duidelijkheid is over de rentebewegingen en de economie en de impact daarvan op de vastgoedmarkt. Ook was het direct resultaat beperkt en dat is ook een punt om op te letten. We gaan het aandeel wel met met mee interesse volgen.

Enige punten op een rijtje

  • Bruto huurinkomsten: Stegen van 76,6 miljoen euro naar 83,0 miljoen euro, een stijging van 8,5 procent.
  • Netto huurinkomsten: Stegen met 8,1 procent op jaarbasis tot 68,0 miljoen euro.
  • Direct resultaat: Bedroeg 43,7 miljoen euro, licht gestegen van 43,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.
  • Indirect resultaat: Nam toe van 13,8 miljoen euro naar 50,8 miljoen euro.
  • Totaal resultaat: Kwam uit op 94,5 miljoen euro, tegenover 57,0 miljoen euro in de eerste helft van 2023, een stijging van 65,6 procent.
  • Schuldgraad: Eind juni 2024 bedroeg de schuldgraad 43,0 procent, vergeleken met 41,5 procent eind maart 2024 en 42,7 procent eind 2023.
  • Bezettingsgraad: Ultimo juni 2024 was de bezettingsgraad 95,7 procent, een lichte daling ten opzichte van 96,6 procent eind 2023.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.