Navigation

Herhaling: Werkgelegenheidscijfers VS: veel sterker dan verwacht

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De werkgelegenheidscijfers in Amerika zijn veel sterker uitgekomen dan verwacht. Het aantal banen in de laatste gemeten maand mei steeg met 272.000, terwijl de verwachting tussen de 180.000 en 190.000 lag. De fluisterverwachtingen waren zelfs nog lager.

Daartegenover staat dat het werkloosheidspercentage is uitgekomen op 4%, waar rekening was gehouden met 3,9%. De gemiddelde uurlonen zijn gestegen met 0,4% op maandbasis, terwijl een stijging van 0,3% werd verwacht. De gemiddelde uurlonen op jaarbasis zijn uitgekomen op 4,1%, waar rekening werd gehouden met 3,9%. De gemiddelde werkweek is ongewijzigd gebleven op 34,3 uur.

De data zijn veel sterker dan verwacht en dit betekent waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente niet vroegtijdig kan verlagen. Voorafgaand aan de publicatie van de data hadden verschillende grote brokers hun verwachtingen juist naar beneden bijgesteld wat betreft het aantal banen.

De markten reageren negatief, waarbij de Amerikaanse beurs lager lijkt te starten en de rente een sterke opwaartse beweging laat zien, waardoor eerdere winsten vrijwel worden opgegeven. Op dit moment staat het tienjarige Amerikaanse staatspapier op 4,41% en het Duitse staatspapier op 2,63%.

Terwijl de dollar sterker wordt, zien we momenteel olie in prijs stijgen en goud en zilver sterk dalen. Dit komt mede doordat de Chinezen zouden stoppen met het inkopen van goud. Op de cryptomarkten zien we momenteel dat de Bitcoin hoger blijft liggen, net onder de 71.000 dollar.

De conclusie is dat deze data een domper zijn voor de renteverwachtingen. De kans dat de Federal Reserve op korte termijn de rente verlaagt is heel klein geworden.

Aan de andere kant is het wel een steun voor bedrijfsresultaten, maar tegelijkertijd laten de inflatiecomponenten, zoals het uurloon in de werkgelegenheidscijfers, zien dat de inflatie nog steeds niet goed onder controle is.

Al met al beoordelen wij de cijfers als negatief voor de korte termijn, terwijl deze data voor de langere termijn waarschijnlijk eerder als neutraal worden gezien.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.