Navigation

Tesla: Musk bouwt supercomputer xAI - verdienmodel - aandeel TSLA

Tesla: Musk bouwt supercomputer xAI - verdienmodel - aandeel TSLA

Elon Musk heeft recentelijk aan investeerders verteld dat zijn kunstmatige intelligentie startup xAI van plan is om een supercomputer te bouwen om de volgende versie van zijn AI-chatbot Grok te ondersteunen.

Dit nieuws werd onlangs gerapporteerd gebaseerd op een presentatie die Musk aan investeerders gaf. Elon Musks AI-startup xAI heeft ook 6 miljard dollar opgehaald in een serie B-financieringsronde, met investeerders zoals Fidelity Management en Sequoia Capital. De pre-money waardering van xAI was 18 miljard dollar. xAI, gelanceerd als alternatief voor OpenAI, introduceerde in november Grok, een rivaal van OpenAI's ChatGPT.

Het aandeel Tesla

Tesla $TSLA kan direct en indirect gebruik gaan maken van de supercomputer xAI in hun humanoïde robots, genaamd Optimus. Deze humanoïde robots profiteren van de geavanceerde technologieën. Ook kunnen de voertuigen van Tesla hiervan profiteren. Dit is voor ons een reden om Tesla met grote interesse te volgen.

Momenteel ligt de focus in de markt voornamelijk op auto's, maar wij denken dat dit in de toekomst slechts een beperkt onderdeel zal worden. Het gaat vooral om AI en Optimus. Daarom zijn we op zoek naar het moment om weer te kopen, maar nu wachten we nog af. (zie ook eerdere berichten).

Terug naar de supercomputer

Musk wil de voorgestelde supercomputer operationeel hebben tegen de herfst van 2025 en xAI zou kunnen samenwerken met Oracle $ORCL [dat we eerder hebben gekocht] om deze enorme computer te ontwikkelen.

De supercomputer zal gebruikmaken van grafische verwerkingseenheden (GPU's) van Nvidia $NVDA, met name de H100-chips. Wanneer voltooid, zal deze set verbonden chips minstens vier keer zo groot zijn als de grootste GPU-clusters die vandaag de dag bestaan. Nvidia's GPU's domineren de datacenter-chipmarkt voor AI, maar zijn moeilijk te verkrijgen door de hoge vraag.

xAI werd vorig jaar opgericht door Musk als een concurrent voor het door Microsoft ondersteunde OpenAI en Google's Alphabet. Musk was ook mede-oprichter van OpenAI.

Eerder dit jaar zei Musk dat het trainen van het Grok 2 model ongeveer 20.000 Nvidia GPU's vereiste, en dat toekomstige modellen zoals Grok 3 en verder 100.000 Nvidia chips nodig zullen hebben.

Verdienmodel en inkomensbronnen

Het verdienmodel van xAI's nieuwe supercomputer omvat verschillende belangrijke bronnen van inkomsten die bijdragen aan de winstgevendheid en duurzaamheid van het project.

Commerciële toepassingen: Eén van de belangrijkste bronnen van inkomsten is de commerciële toepassing van de AI-chatbot Grok. Deze chatbot kan worden ingezet in diverse sectoren zoals klantenservice, gezondheidszorg, financiële diensten en e-commerce.

Door het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van klantenservice, het ondersteunen van medische diagnoses, het bieden van geautomatiseerde financiële adviezen en het creëren van gepersonaliseerde e-commerce ervaringen, kan Grok aanzienlijke waarde toevoegen aan bedrijven. xAI kan licenties verkopen aan bedrijven die de chatbot willen integreren in hun systemen, wat zorgt voor een stabiele stroom van inkomsten.

Licenties en abonnementen: xAI kan een licentiemodel hanteren waarbij bedrijven een licentie moeten aanschaffen om Grok te gebruiken. Dit kan eenmalige licentiekosten omvatten, evenals periodieke vergoedingen voor updates en onderhoud.

Daarnaast kan xAI abonnementsdiensten aanbieden waarbij klanten een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding betalen voor toegang tot de meest geavanceerde versies van Grok en aanvullende diensten zoals premium ondersteuning, maatwerkmogelijkheden en exclusieve toegang tot nieuwe functies.

Cloud computing diensten: De infrastructuur van de supercomputer kan worden gebruikt om cloud computing diensten aan te bieden. Bedrijven kunnen rekenkracht huren om hun eigen AI-modellen te trainen en uit te voeren.

Een pay-as-you-go model biedt flexibiliteit aan klanten en verzekert tegelijkertijd een gestage stroom van inkomsten voor xAI. Dit model is aantrekkelijk voor bedrijven die niet willen investeren in eigen hardware, maar wel krachtige rekenmogelijkheden nodig hebben.

Partnerships en samenwerkingen: xAI kan strategische partnerships en samenwerkingen aangaan met technologiebedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Door gezamenlijke projecten te ontwikkelen en onderzoeksinitiatieven te ondersteunen, kan xAI niet alleen inkomsten genereren, maar ook profiteren van gedeelde kennis en technologische vooruitgang. Deze samenwerkingen kunnen ook leiden tot gezamenlijke producten en diensten die beide partijen ten goede komen.

Data monetisatie: Een andere potentiële bron van inkomsten is de monetisatie van de enorme hoeveelheden data die door de AI-modellen worden gegenereerd. xAI kan waardevolle inzichten uit deze data halen en analyses en rapporten aanbieden aan bedrijven die deze informatie kunnen gebruiken om hun diensten en producten te verbeteren. Hierbij moet uiteraard rekening worden gehouden met privacy en ethische overwegingen.

Training en onderwijs: xAI kan trainingsprogramma's en educatieve diensten aanbieden om bedrijven en professionals op te leiden in het gebruik van AI-technologieën. Dit kan variëren van online cursussen tot uitgebreide trainingsprogramma's op locatie. Door deze diensten aan te bieden, kan xAI niet alleen extra inkomsten genereren, maar ook de adoptie van hun technologieën bevorderen.

Specifieke AI-oplossingen: Naast generieke AI-diensten kan xAI ook maatwerkoplossingen aanbieden voor specifieke industrieën. Denk hierbij aan AI-oplossingen voor de gezondheidszorg, zoals geavanceerde diagnostische tools, of voor de financiële sector, zoals algoritmes voor risicoanalyse.

Door specifieke oplossingen te bieden, kan xAI hogere prijzen vragen en langdurige contracten afsluiten met bedrijven die hun sector-specifieke expertise willen benutten.

Innovatieve producten en diensten: Door voortdurend te investeren in R&D, kan xAI nieuwe en innovatieve AI-producten en -diensten ontwikkelen die de markt verder kunnen verstoren. Deze innovaties kunnen variëren van nieuwe AI-modellen tot baanbrekende toepassingen die nieuwe markten openen of bestaande markten transformeren. Het lanceren van nieuwe producten en diensten kan aanzienlijke marktaandeel en inkomstenstromen genereren.

Concurrenten

De belangrijkste concurrenten van xAI in de AI-industrie zijn:

  • OpenAI: Ondersteund door Microsoft, is OpenAI een van de meest prominente spelers in de AI-markt. Bekend om zijn GPT-modellen, biedt OpenAI geavanceerde AI-oplossingen die breed worden toegepast.
  • Google's DeepMind: Een dochteronderneming van Alphabet, DeepMind is een leider in AI-onderzoek en -toepassingen. Hun doorbraken op het gebied van deep learning en AI hebben de industrie significant beïnvloed.
  • IBM Watson: IBM biedt met Watson een reeks AI-oplossingen voor bedrijven in diverse sectoren. Watson staat bekend om zijn toepassingen in de gezondheidszorg, financiën en andere industrieën.
  • Amazon Web Services (AWS): AWS biedt een breed scala aan AI- en machine learning-diensten via zijn cloudplatform. Hun gebruiksvriendelijke en schaalbare oplossingen maken ze een sterke concurrent in de markt.
  • Microsoft Azure AI: Microsoft biedt via zijn Azure platform geavanceerde AI- en machine learning-oplossingen aan bedrijven wereldwijd. Hun integratie met andere Microsoft producten en diensten geeft hen een strategisch voordeel.

Conclusie

De plannen van Elon Musk en xAI om een supercomputer te bouwen, bieden enorme kansen voor technologische vooruitgang en marktverstoring in de AI-industrie.

De supercomputer zal xAI in staat stellen om geavanceerde AI-modellen te ontwikkelen en uit te voeren, waardoor ze concurrerend kunnen blijven met gevestigde spelers zoals OpenAI, Google’s DeepMind en IBM Watson.

Door verschillende inkomstenstromen te benutten, zoals commerciële toepassingen, licenties, cloud computing diensten, partnerships, data monetisatie, en educatieve programma's, kan xAI een duurzame en winstgevende toekomst opbouwen.

De uitdagingen zijn echter ook aanzienlijk. Het verkrijgen van de benodigde Nvidia GPU's kan moeilijk zijn door de hoge vraag, en het succes van het project is afhankelijk van voortdurende steun van investeerders en de technische haalbaarheid om een supercomputer van deze schaal te bouwen.

Als xAI deze uitdagingen kan overwinnen, biedt het project enorme kansen voor groei en innovatie, wat zowel het bedrijf xAI en Tesla als de bredere AI-industrie ten goede kan komen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.