Navigation

Zelensky open voor wapenstilstand volgens Corriere della Sera - defensieaandelen

Zelensky open voor wapenstilstand volgens Corriere della Sera - defensieaandelen

De Oekraïense president Wolodymyr Zelensky toont voor het eerst bereidheid voor een wapenstilstand in de oorlog tegen Rusland, langs de huidige frontlijnen. Dit schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. In ruil daarvoor vraagt hij om Amerikaanse veiligheidsgaranties, vergelijkbaar met die voor Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen.

Aandelen in defensie

Een wapenstilstand mogelijk tijdelijk negatief kan zijn voor defensieaandelen. Al eerder op 17 september waren er ook soortgelijke geluiden te horen (zie artikel).

Aandelen zoals Rheinmetall $RHM hebben we mede om deze reden en vanwege een hoge waardering eerder met sterke winst in het portfolio gereduceerd.

Wel behouden we enige blootstelling, aangezien de opbouw van het militaire apparaat in Europa door zal gaan. En het blijft de vraag hoe serieus eventuele vredesbesprekingen zullen zijn.

Enige achtergrond en het plan

Van Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië hoopt Zelensky snel lidmaatschap van de Europese Unie te verkrijgen, wat Oekraïne economische groeiperspectieven zou bieden.

Dit betekent een verschuiving van het eerdere doel om heel Oekraïne te bevrijden. De Russische president Putin zou een wapenstilstand waarschijnlijk als een overwinning zien.

De situatie aan het Donbass-front is echter kritiek, waarbij Oekraïne lang om langeafstandswapens vraagt, iets waar de VS en Duitsland terughoudend in blijven uit angst voor escalatie.

Zelensky gelooft dat er de komende maanden een kans is op vrede en stabiliteit, maar het blijft de vraag of hij zijn oorspronkelijke plan om heel Oekraïne te bevrijden moet opgeven vanwege de Russische overmacht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.