Navigation

Samsung: kondigt eerste staking ooit aan - chipmakers China hoger

Samsung: kondigt eerste staking ooit aan - chipmakers China hoger

De Nationale Samsung Electronics Vakbond, de grootste vakbond binnen Samsung Electronics, heeft op 29 mei haar eerste staking ooit aangekondigd. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1969 is dit de eerste keer dat de vakbond tot een staking overgaat. De vakbond beschuldigt het bedrijf van een "negative" houding tegenover zijn werknemers en het betreden van onderhandelingen zonder een duidelijke agenda.

Ondertussen profiteren Chinese chipmakers van de situatie bij Samsung. Door de stakingen wordt een klein deel van de productie bij Samsung tijdelijk stilgelegd, wat leidt tot meer orders voor Chinese chipmakers en een stijging van hun aandelenkoersen op de Chinese beurs vannacht.

Vooralsnog hoeft de chipketen niet in gevaar te komen. Als de stakingen echter langer duren, kan dit wel het geval zijn. Chinese chip-aandelen lopen hier eventueel wel op vooruit.

Enige achtergrond

De vakbond heeft haar 28.400 leden opgeroepen om op 7 juni een dag vrij te nemen voor de initiële staking. Daarnaast zal er vanaf die dag een zitstaking in bussen plaatsvinden voor het Seocho-kantoor. Bij Samsung Electronics is 23% van de 124.200 werknemers lid van de vakbond.

Een vertegenwoordiger van de vakbond verklaarde dat hoewel de staking aanvankelijk passief is, ze verdere stappen zullen nemen, mogelijk escalerend naar een algemene staking.

Sinds januari dit jaar zijn Samsung Electronics en de vakbond in onderhandeling over loonverhogingen, het prestatiebeloningssysteem en vakantiebeleid, maar ze hebben nog geen overeenstemming bereikt.

In februari, na het mislukken van de loononderhandelingen en de opschorting van bemiddeling door de Arbeidsrelatiecommissie, kreeg de vakbond het stakingsrecht na een stemming onder de leden.

Vorige maand begon de vakbond met collectieve acties, zoals bijeenkomsten, en eiste een gemiddelde loonsverhoging van 6,5% dit jaar. Het bedrijf stelde de gemiddelde loonsverhoging vast op 5,1%, wat door de vakbond werd afgewezen.

Hoewel de vakbond in 2022 en 2023 bemiddeling voor arbeidsgeschillen aanvroeg toen loononderhandelingen mislukten, hebben ze tot nu toe sinds de oprichting nog nooit stakingen gehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.